Kabr-i şerifi ziyaret

Sual: Hacca gidenin Resulullahın kabrini ziyaret etmesi gerekir mi?

CEVAP

Resulullahın, kabr-i şerifini ziyaret etmek, çok şerefli bir ibâdettir. Bunu kabul etmiyen, Allah ve Resulüne muhalefet etmiş olur. Kabr-i şerifi ziyaret etmenin vacip olduğunu bildiren âlimler de vardır. İmam-ı Nevevî buyurdu ki: (Resulullahın yattığı yer müstesna, gök yerden üstündür.)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Hac edip de, beni ziyaret etmiyen bana cefa etmiş olur.) [M. Ledünniyye]

(Beni vefatımdan sonra ziyaret eden, hayatımda ziyaret etmiş gibidir.) [Beyhekî]

(Kabrimi ziyaret edene, şefaatim vacip olur.) [İbni Huzeyme]

(Sadece beni ziyaret için gelene kıyamette şefaat etmem vaciptir.) [Taberânî]

(İmkânı varken, beni ziyarete gelmiyen, bana cefa etmiş olur.) [İ.Neccar]

(Sevap umarak beni ziyaret eden, kıyamette bana komşu olur.) [M. Ledünniyye]

Hasan-ı Basrî hazretleri bildiriyor:

(Hatem-i Esam, kabr-i şerifin yanına varıp dikildi, “Ya Rabbi, Peygamberinin şerefli kabrini ziyaret ettik. Bize rahmet et) diye duâ etti. O anda şöyle bir nida geldi: (Biz, seni kabul ettiğimiz için, Habibimizin kabrini ziyaret etmene izin verdik. Sen ve seninle beraber olan ziyaretçiler, affedildi.)

Ziyarete giderken, çok salevat getirmeli, Medine-i münevvere görülünce, yine salât ve selam etmelidir! (Ya Rabbi, sen bu ziyaret sebebiyle, bana iki cihan saadetini müyesser eyle) demelidir!

Gusletmeli ve temiz elbiseler giyinmeli, vasıtadan inerek şehre girinceye kadar ağlayarak yaya yürümelidir!

Benî Abdül-Kays elçisi Medine'ye geldiklerinde Fahr-i kainat efendimizi görünce, develerini çöktürmeden, yere atlayıp, Resulullaha doğru koşuştular. Fahr-i âlem efendimiz, onların bu davranışlarını çirkin görmedi. Selef-i salihin, Medine-i münevvereye yaklaşınca, inip yaya yürürlerdi. Böyle yapmak edep gereğidir.

Allame Ebu Abdullah b. Reşid anlatır:

(Hicri, 684'de Medine'ye geldim. Vezir Ebu Abdullah bin Ebil-Kasım benimle idi. Gözleri ağrıyordu. Medine'ye yaklaşınca, bineklerimizden inip yaya yürümeye başladık. Vezir de, Kabr-i şerifin şevkiyle yaya yürüdü. Hemen o saat gözlerine şifa ihsan edildi. Kendi hâlini anlatan çok güzel bir kaside yazdı.)

online casino

Ziyaretten önce iki rekat namaz kılmak müstehaptır. Bazı âlimler dedi ki:

(Bu, efendimizin, şerefli yönünden değil de, başka yönden gelen içindir. Fakat Onun karşısından gelenler için müstehap olan, ziyareti namazdan önceye almaktır.)

Eshab-ı kiramdan Hz. Cabir diyor ki:

(Seferden gelmiştim. Hemen geldiğim gibi gidip Resulullaha selam verdim. O da mescidin önlerinde duruyordu. (Mescidde namaz kıldın mı) buyurdu. Ben de: Hayır, dedim. (Hemen git, mescide gir, namaz kıl. Ondan sonra gel, bana selam ver) buyurdu. (İbni Hubeyb)

Ziyaretçi, huşû ve hudû ile selam vermelidir! Sesini ne çok yüksek, ne de fısıltı derecesinde alçak etmeli, orta derecede çıkarmalı ki, edebe uygun olsun.

Hz. Ömer, Resulullahın mescidinde, Yüksek sesle konuşan Taifli iki kişiye; “Eğer bu şehir halkından olsaydınız, Resulullahın mescidinde böyle yüksek sesle konuştuğunuz için sizi döverdim” dedi. (Buharî)

geri    kabir    ileri