Evliyaya adak yapmak 

Sual: Evliyaya adak yapmak, şu işim olursa Allah rizasi için bir koyun kesmek, sevabini falanca veliye göndermek istiyorum demek caiz midir?

CEVAP

Caizdir. Hakiki İslam âlimleri buyuruyor ki:

Hiçbir velî, gaybı bilmez. Allahü teâlâ keşf ve ilham ile bildirirse, ancak onu söyleyebilir. "Evliya gaybı bilir" diyen kâfir olur. Evliya, yok olan şeyi var edemez. Var olanı yok edemez. Kimseye rızık veremez. Çocuk veremez, hastalığı gideremez. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:  (Ey habibim, de ki, kendime fayda ve zarar vermeye gücüm yetmez. Ancak Allahın dilediği olur.) [Araf 188]

Allahü teâlâdan başkasından yardım beklemek caiz değildir. Fatiha suresinde, (Ancak sana ibâdet eder, senden yardım bekleriz) dememizi emretmektedir. (İyyake) yalnız sana mahsustur demektir. Bunun için hacetini Evliyadan bekliyerek, Evliyaya adak yapmak caiz olmaz.

 Ancak şarta bağlı olarak evliyaya adak yapmak, kendisini, günahı çok, duâ etmeye yüzü yok bilerek, mübarek birini vesile edip, onun hürmetine Allahü teâlâya yalvarmak şeklinde olabilir. Mesela (Hastam iyi olursa veya şu işim hasıl olursa, sevabı evliyadan (Seyyidet Nefise) hazretlerine olmak nezrim olsun) deyince, bu dileğin kabul olduğu çok tecrübe edilmiştir. Burada, Allahü teâlâ için koyun kesip, sevabı Seyyidet Nefise hazretlerine bağışlamakta, onun şefaati ile, Allahü teâlâ, hastaya şifa vermekte, kazayı, belâyı gidermektedir.

Koyunu mezar başında kesmek haramdır. Hiçbir mezarın yanında kesmemelidir. Puta tapanların put yanında kesmelerine benzememelidir. İbni Abidin hazretleri, nafile namazları adak yaparak kılmayı anlatırken bildirdiği hadis-i şerife göre bir dilek için adak edilen bir ibâdet, o dileği hasıl etmez. Bu ibâdet, o dileğin hasıl olması için yapılmaz. Allahü teâlâ, o ibâdetten dolayı veya sevdiği bir kuluna yapılan bir iyilikten dolayı, merhamet ederek, o dileği kabul ve ihsan etmektedir.

geri    mucize-keramet-sihr    ileri